Szybki i lekki obiad na upały, czyli szparagi z ziemniakami i fetą

Szybki i lekki obiad na upały, czyli szparagi z ziemniakami i fetą

Gdy za oknem skwar, chyba nikomu nie chce się stać przy garach i robić trzydaniowego obiadu. Ba, nie wiem, czy jest ktoś, kto chciałby coś takiego zjeść. W upalne dni szukam rozwiązań szybkich, łatwych, lekkich, ale oczywiście też smacznych. Dzisiaj mam dla Was dokładnie taką propozycję. Jeśli kochacie szparagi, to danie dla Was.

Składniki na 2 osoby:

około 600 g ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
1 opakowanie serka kanapkowego typu feta (u mnie 270 g)
4 łyżki oleju
pieprz
1/2 pęczku kopru
ewentualnie sól

Szybki i lekki obiad na upały, czyli szparagi z ziemniakami i fetą


Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić każdą sztukę tak mniej więcej na 8 części. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na kawałki około pięciocentymetrowe.
  • Ziemniaki wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub na blachę, dodać połowę oleju, pieprz i dokładnie je natrzeć. Można dodać też sól, jeśli lubimy słone dania, jednak sama feta powinna wystarczyć. Piec przez 15 – 20 minut. W miseczce szparagi natrzeć resztą oleju z pieprzem, ewentualnie solą. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wyciągnąć naczynie z piekarnika, dołożyć szparagi, całość wymieszać. Na wierzch nałożyć serek – może być pokrojony w kostkę lub pokruszony. Piec kolejne 10 minut.
  • Gotowe danie posypać posiekanym koprem.
Zielone szparagi można spokojnie zamienić na białe, ale te wymagają obierania, co nieznacznie wydłuża czas przygotowania tego dania. W zależności od odmiany ziemniaków oraz mocy piekarnika czas zapiekania ziemniaków może być różny, dlatego radzę nie zostawiać ich bez nadzoru. Oczywiście możecie też obrać ziemniaki, ale moim zdaniem jest to zbędne, szczególnie jeśli mamy do dyspozycji młode ziemniaczki.

Takie zapiekane szparagi są znacznie smaczniejsze od tych gotowanych w wodzie. Cały smak zostaje w środku. Możecie do tego dania przygotować jakąś orzeźwiającą sałatkę, ale samo też smakuje wyśmienicie i niczego mu nie brakuje. No, może szklanki kefiru albo maślanki. 

Smacznego!

Komentarze

  1. Uwielbiam szparagi w każdej postaci. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że szparagi nie należą do moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze nie trafiłaś na dobry przepis. Sama też musiałam się oswoić z tym warzywem. Trochę czasu mi to zajęło, ale teraz je uwielbiam. :)

      Usuń
  3. Jeszcze nie próbowałam szparagów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto to zmienić. Podobno są bardzo zdrowe. Ja jem je dopiero od kilku lat. Pierwsze próby były różne... Ale im więcej ich jem, tym bardziej je lubię. Na początek lepiej sięgnąć po zielone, bo są moim zdaniem łatwiejsze w obsłudze. ;)

      Usuń
  4. Dobry pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, mąż lubi szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie, lubię szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dobrego ^^ oj tak w takie upały tylko szybkich przepisów szukam, przyznaję, że straszny leń mnie łapie w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  8. No to mam obiad na jutro :D Ciekawe czy moja rodzinka polubi szparagi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty