środa, 16 maja 2018

Apostrof po raz kolejny zaskakuje!

Apostrof po raz kolejny zaskakuje

Bardzo nie lubię marnowania jedzenia! Staram się pilnować terminów przydatności do spożycia produktów, które znajdują się w naszej lodówce. Cóż, czasami coś przegapię, ale zdarza się to naprawdę bardzo rzadko. Od pewnego czasu nie jem mięsa, zaprzyjaźniam się z kuchnią wegetariańską, a przy okazji dowiaduję się, że są rzeczy, które zawsze wyrzucałam, a wcale nie musiałam tego robić. Taka na przykład natka rzodkiewki jest bardzo niedoceniana, zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci, a można z niej zrobić pyszne pesto, dodać do sałatki czy zupy...  Jednak nie o natce rzodkiewki miał być ten post, a o festiwalu Apostrof, chociaż jak się okazuje sporo łączy te tematy.  Trudno w to uwierzyć? To zapoznajcie się z informacjami prasowymi umieszczonymi poniżej. 


Podczas tegorocznego Apostrofu. Międzynarodowego Festiwalu Literatury odczarujemy resztki chleba, kawałki porzuconych warzyw i rozbudzimy kulinarną wyobraźnię. W Ogrodzie Powszechnym w Warszawie działać będzie pop-up restauracja z menu i cyklem wydarzeń inspirowanych trendem zero waste. Pomysły na to, jak nie marnować jedzenia przedstawią Maia Sobczak – autorka książki „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka” (Wydawnictwo Marginesy) oraz Sylwia Majcher, autorka „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” (Wydawnictwo Buchmann). Otwarcie już 18 maja! 

W klubie festiwalowym Apostrofu. Międzynarodowego Festiwalu Literatury powstanie pop-up restauracja serwująca dania, które wpisują się w trend zero waste. To bardzo kreatywne podejście do wykorzystania w kuchni wszystkiego, czym dysponujemy. Używanie resztek produktów spożywczych w kuchni wyzwala wiele nowych kulinarnych odkryć. Gotowanie staje się zabawą, a równocześnie daje poczucie niezwykłej satysfakcji z przygotowanych potraw. Umiejętność świadomego i ekonomicznego wykorzystywania składników jest niezwykle ważna, a dowodem na to są niepowtarzalne przepisy, które przedstawią Maia Sobczak oraz Sylwia Majcher. Autorki pokażą, że nie ma takiego składnika, którego nie da się w całości zjeść lub sprawić, by jego pozostałości zyskały drugie kulinarne życie. 

Apostrof po raz kolejny zaskakuje

Misją Mai Sobczak jest propagowanie zdrowego odżywiania i uważnego życia. Z pasji i z zawodu jest psychologiem, dietetykiem holistycznym oraz konsultantem Ajurwedy. Dla autorki „Qmam Kasze. Do ostatniego okruszka” kuchnia to komponowanie zapachów, tekstur, smaków, ale przede wszystkim dążenie do niemarnowania żadnego z produktów. Sylwia Majcher, choć na co dzień pracuje jako dziennikarka, z zamiłowania do kulinariów tworzy bloga i gotuje. Daje szansę resztkom w kuchni i traktuje je jako inspirację. Jej książka ma stanowić wsparcie dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu na przetwarzanie produktów. 

Pop-up restauracja Apostrof Zero Waste, stworzona we współpracy ze Stołem Powszechnym, otworzy się 18 maja o godz. 16:00 i tego dnia będzie działać do 22:00. Festiwalowa kuchnia będzie także otwarta w sobotę 19 maja oraz niedzielę 20 maja w godzinach 12:00-22:00. Poza możliwością spróbowania wyjątkowych dań wegańskich i wegetariańskich inspirowanych książkami Mai Sobczak oraz Sylwii Majcher, w tym samym miejscu uczestnicy festiwalu będą mieli okazję uczestniczyć w wydarzeniach z udziałem autorek. Znaczna część budowanego z tej okazji restauracyjnego zaplecza oraz wykorzystywane naczynia będą pochodzić z recyklingu. 

Program wydarzeń: 

18 maja, od 16:00, 19-20 maja, od 12:00 Kuchnia festiwalowa Apostrof Zero Waste pop-up restauracja Zero Waste inspirowana książkami Mai Sobczak i Sylwii Majcher 
restauracja czynna do 22:00 

19 maja, 12:00 Bez resztek – Maia Sobczak i Sylwia Majcher 
spotkanie z autorkami książek „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka” oraz „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, prowadzenie Małgorzata Minta. W spotkaniu weźmie udział także Dorota Jezierska – Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. 

19 maja, 15:00 Qmam kasze 
warsztaty z aranżacji i fotografowania jedzenia na Instagram i Facebook, prowadzenie Maia Sobczak 
udział w warsztacie możliwy na podstawie konkursu, szczegóły www.qmamkasze.pl/konkurs 

19 maja, 16:00 Gotuję, nie marnuję. Od trzonka do korzonka 
warsztaty kulinarne, prowadzenie Sylwia Majcher 
obowiązują zapisy pod adresem pawel.bitowt@empik.com

20 maja, 15:00 Qmam kasze 
warsztaty kulinarne z kiszonek, prowadzenie Maia Sobczak 
udział w warsztacie możliwy na podstawie konkursu, szczegóły www.qmamkasze.pl/konkurs 

20 maja, 16:00 Gotuję, nie marnuję. Wiosenne wietrzenie lodówki 
warsztaty kulinarne, prowadzenie Sylwia Majcher 

Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury, 14-20 maja 2018 roku 

Miasta festiwalowe: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, Katowice i Szczecin 

Organizator: Empik 

Partnerzy: Teatr Powszechny w Warszawie, Wydawnictwo Literackie, Wydawnictwo Znak, Wydawnictwo Muza, Wydawnictwo Wielka Litera, Wydawnictwo W.A.B., Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Świat Książki, Wydawnictwo Agora, Wydawnictwo Fabryka Słów, Wydawnictwo Czarne, Wydawnictwo Albatros, Dom Wydawniczy Rebis, Wydawnictwo Buchmann, Wydawnictwo SQN, Wydawnictwo Prószyński i Ska, Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury, Strefa Wolnosłowa, Stół Powszechny, Nagroda im. Ryszarda Kapuścińskiego 

Patroni Medialni: POLITYKA, VOGUE, lubimyczytac.pl, Gazeta Wyborcza, Książki. Magazyn do czytania, cojestgrane24, TOK FM

Kto z Was wybiera się na te wydarzenia? Jakie jest Wasze podejście do jedzenia? Marnujecie, czy staracie się tego nie robić?

8 komentarzy :

  1. Organizatorzy mnie coraz bardziej zaskakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać,że organizatorzy dają z siebie wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie marnuję jedzenia, rzadko się zdarza żebym coś wyrzuciła. Jem czasem tą samą potrawę kilka dni, lub coś dorzucę i przerabiam na inne danie. Bardzo fajna inicjatywa, w pełni popieram. Jestem też za oddawaniem żywności innym, z tego co się orientuję taka grupa na Fb działa np. w Poznaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apostrof ma świetny program. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pisanyinaczej.blogspot.com


    Żałuję, że nie mogę bywać na imprezach związanych z książkami. Może kiedyś się to zmieni.

    OdpowiedzUsuń